Wimbledon College of Art – Foyer


The foyer forms a new entrance to the School of Art. Every angle is a rectangle and every colour white, grey or black - only the slashes of corporate orange and a post-modern tendency to symmetry... Read More.

The foyer forms a new entrance to the School of Art. Every angle is a rectangle and every colour white, grey or black – only the slashes of corporate orange and a post-modern tendency to symmetry disrupt de Stijl space. An outreach office sits like a miniature of the main space in the south aisle. Manifestations on automatic glass doors are a randomised proportion of the main space.

Plans for the Wimbledon College of Art Foyer project can be downloaded as follows:

The result dubbed ‘the light box’ is a three dimensional Mondriaan, a single storey space 7m high x 6 m wide x 13 m deep with shadows and reflections. A mature horse chestnut tree stands in front of the foyer giving screening and deciduous solar shading to an otherwise impossible glass facade.

Layers of privacy and protection extend from the street, and the new facade sets back 10 m from the front boundary of the site, behind pavement, railings, forecourt, glass lobby, through the tall foyer space and deep into the low ceilinged rear foyer.

The change in acoustic between the two halves of the space is remarkable.

Beyond the foyer the climate controlled gallery allows serious art exhibitions for the local community, and the theatre – to be refurbished in 2007 – film and performance.


Dates
2006
Location
Wimbledon, London, UK

Project Architect
Marcus Beale Architects
Job Architect
Marcus Beale, Roger H Meadows, Victoria Briggs
Quantity Surveyor & Project Management
Davis Langdon
Structural Engineers
Wyatt Carruthers Jebb
Contractor
Parkeray Ltd