Residential Staircase


This project involved constructing a new entrance and grand staircase in a large locally listed house in Wimbledon. A key requirement was to bring more light and a sense of quality into the heart of the building which had been extended over the years in an ad hoc fashion. The solution: a new stair with a purpose designed steel balustrade subtly changing in materials and form as it rises through the building. The balustrade design incorporates waves in 'clusters'. None of the gaps is larger than 100mm, yet they appear either calm or busy depending on how one approaches them.  The staircase rises from stone at the lower levels, to waxed cherry on the principal floors, to a painted softwood for the upper levels, reflecting the inherent hierarchies of a Victorian house. From heavy to light, albeit reimagined for the 21st... Read more.

This project involved constructing a new entrance and grand staircase in a large locally listed house in Wimbledon.

A key requirement was to bring more light and a sense of quality into the heart of the building which had been extended over the years in an ad hoc fashion. The solution: a new stair with a purpose designed steel balustrade subtly changing in materials and form as it rises through the building. The balustrade design incorporates waves in ‘clusters’. None of the gaps is larger than 100mm, yet they appear either calm or busy depending on how one approaches them. ┬áThe staircase rises from stone at the lower levels, to waxed cherry on the principal floors, to a painted softwood for the upper levels, reflecting the inherent hierarchies of a Victorian house. From heavy to light, albeit reimagined for the 21st century.

 

Read less.

Dates
2011
Location
Wimbledon, London, UK

Project Architect
Marcus Beale Architects
Job Architect
James Donlon