Private House in SW London


The topography of the site was a significant factor when designing the scheme - with a drop from the south-east corner of the site to the road of about 4 metres - the... Read More.

The topography of the site was a significant factor when designing the scheme – with a drop from the south-east corner of the site to the road of about 4 metres – the design makes the most of this by sinking into the slope of the hill. The building is designed as a series of single storey buildings cascading down the hillside, with a courtyard that has been cut into the hill allowing the rear buildings to become two storey without changing the roof line.

The proposal is an unusual house type for Wimbledon Village, providing a few generous and well proportioned rooms in an area predominantly of large family houses. It is a house type that is much needed to suit smaller households and down-sizers.

The house is arranged around a courtyard to bring light into the building and uses passive solar design and multiple orientation to ensure well lit and naturally ventilated interiors. The courtyard, designed as a stepped landscape with a series of retaining walls, seating areas and planting beds. Every room of the house has a strong visual relationship with the courtyard which is an intimate space designed to ensure privacy.

The design incorporates a green roof and an air source heat pump to provide the new dwelling with a high standard of environmental sustainability.

The project is currently under construction and expected to be completed by March 2018.


Dates
2015, 2017
Location
London, UK

Contractor
Indigo Projects
Structural Engineers
Fluid Structures
Mechanical, Electrical and Acoustic Engineers
Cudd Bentley
Quantity Surveyor
Pierce Hill